Guristraumen

Fra Vega Wiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Etter manus av Kåre Steinbru.


Viser til Ingvar Andersens artikkel i avisen på torsdag, om oppsettingen av skilt ved Guristraumen, med informasjon om hvorledes straumen fikk sitt navn. Jeg vil her først fortelle min historien, slik jeg fikk den fortalt av ”Anton i Negårn”., og så om den ”virkelige Guri” - om det er henne da.

Anton hadde historien fra onkelen Bernard Hendriksen, som voks opp på Nergården på Næss, og som siden ble en kjent mann på Vega. Mye p.g.a. hans bragder på Lofothavet, men også p.g.a. hans mange historier. Bernhard fortalte at Guri ( som ikke var noen finnekone ) ble ”vettskremt”, da ett stort følle av finner ankom Næss, og som vanlig ”la til” i ”Finnvika” ( vika mellom Samvirkelaget og ”Abrahamnaustet” ). Slik Anton forsto av det Bernhard fortalte, bodde Guri i et hus på bakken sør for Samvirkelaget. Hun la på sprang mot Nesshaugen, gjennom myra nedenom huset, som siden fikk navnet ”Gurimyra”, og videre østover, til hun endte sine dager i ”Guristraumen”.

Så til ”min Guri”. Hun var f: ca. 1755, og datter av Elias Olsen og Elen Arntsdt. på Nausthaugen, Holand. Guri Eliasdt. ble 1780 gift med Lars Woldraksen fra Hestviken. Etter at sønnen Elias ( f:1781 ) var født ( de bodde da hos hennes foreldre ) flyttet de til Svea, hvor de ble til de flyttet til Næss, en gang mellom 1784 og 1790. ( på Svea ble datteren Lucia født 1784. Døde som fattiglem på Gulsvåg 1867 ). Etter at de kom til Næss får de sønnen Woldrak, f:1790, som dør året etter moren. På Næss har de trolig fått en plass på Nergården, hvor søster til Lars - Engelen Maria Woldraksdt. - var kone på gården. Det er en del ting som tyder på at Lars og Guri var de første som bodde på husmannsplassen ”Haugsjøen”, for kort tid etter at Guri døde, og Lars har giftet seg opp igjen ( gift 1792 med enken Kirsten Andersdt. i Skjærvær ), flytter Niels Bersvendsen og Anna Dorthea Jensdt. fra Risbakken til Næss. De er de første som jeg vet med sikkerhet ( om noe er sikkert da ) bodde på plassen ”Haugsjøen”. Guri Eliasdt. døde i november 1790 - 33 år gammel. Det er jo mulig finnene kom til Vega på denne tiden av året med reinen på vinterbeite, og var muligens ”litt bråpkete” da de gikk i land på Næss ( reinen var sikkert gått i land helt andre plasser ). En annen ting som taler for at det er ”denne Guri”, er at de fortalte historiene ikke er helt sikre på om hun bodde på Svea eller Næss - hun bodde jo på begge stedene. Det står ingen ting om hvorledes Guri døde i kirkeboken, men om en tar seg bryet med å undersøke lensmannsprotokollene fra denne tiden, finner en kanskje noe - om det er noe da. Sønnen Elias Larsen ( f:1781 ) var den eneste av barna til Guri, som hadde barn etter seg, men han sørget allikevel for at etterslekten ble tallrik. Jeg tar med litt av hans ”levnesløp”. Elias Larsen ble 1816 gift med Catrine Nielsdt. fra Gladstad. Det tok bodde først på Floa, så i Mudværet, Ulvingen, og Grimsøy, før de til slutt havnet i Hysværet. Kan ikke ta med alt, men Elias Larsen overtar etter hvert Ytterøy br.nr. 2. ( hans søskenbarn Johannes Nielsen var da bruker av Ytterøy br.nr. 1.) Datteren til Elias og Catrine - Jonetta Eliasdt.- gifter seg med Jacob Hansen fra Herøy, og overtar Ytterøyen br.nr. 2. ( se folketellingen 1865 ) Elias Larsen dør hos datteren Gurine, på Sør-Kjul 1856, som var gift med Jacob Olsen på husmannsplassen Moen. Catrine Nielsdt. dør 1857 på Engelsøyen, hvor hennes datter Anne var gift med Thron Hansen. ( det har vært liten tid til å ”kvalitetsikre” slektshistorien, men jeg tror den er riktig )

Uansett hvilken historie som er rett eller gal – GOD TUR !

Kåre Steinbru.